Culinary workshop: nutrition education strategy under the perspective of PRÓ-SAÚDE program.
PDF (Português (Brasil))

How to Cite

Pineli, L. de L. de O., Riquette, R. F. R., Moreira, G. P., Silva, E. C. da, Assis, D. C. de, Lima, L. M. de, Pires, E. C. de S., & Ginani, V. C. (2015). Culinary workshop: nutrition education strategy under the perspective of PRÓ-SAÚDE program. Tempus – Actas De Saúde Coletiva, 9(1), Pág. 107–123. https://doi.org/10.18569/tempus.v9i1.1695

Abstract

The Sub Project 5 “Physical Activities , Body Practices and Healthy Eating: the programs Jogo de Cintura, Doce Desafio and Oficinas Culinárias”, is inserted in the National Program for Reorientation of Vocational Training in Health - Pro-Saúde, which aims to contribute to the promotion of healthy and sustainable ways of living, with an emphasis on healthy eating and physical activity. This study provides a description on the activities of Culinary Workshops for healthy eating and food practices. Five workshops were carried out, being four cooking workshops and one sensory test workshop. Steps for workshops planning were demand identification and theme definition; research and selection of meals; preparation of manufacturing technical cards (FTP); preparation of the workshop plan and of materials for disclosure; completion of the workshop; and data analysis. The audience was made up of adults with diabetes mellitus or other chronic diseases, participants of Jogo de Cintura and Doce Desafio programs for culinary workshops. Nutritionists of the Popular Restaurants composed audience for the workshop on sensory tests. Difference and / or acceptance tests, depending on the workshop, were applied. The meals made in the workshops were generally well accepted, except for those in which difficulties with the instructions of the manufacturing technical card were obseved. Participants were asked about satisfaction with the workshops and responded positively. Culinary Workshops are revealed as a nutrition education strategy in the context of the Pro-Saúde Program, considering the community served as a practice field for teaching and research, besides training of students in the principles of primary health care.
https://doi.org/10.18569/tempus.v9i1.1695
PDF (Português (Brasil))

References

Sousa AM, Silva RA, Costa VVL, Moura FML, Marten IBG. Oficina culinária como ferramenta de educação alimentar e nutricional para prevenção de doenças crônicas não transmissíveis. Rev Univ & Exten [Internet]. 2014 [Acesso em 2015 maio 10]: 1-7. Disponível em: http://www.revistaeletronica.ufpa.br/index.php/universo_extensao/article /view/402/

Stacciarini JMR, Esperidião E. Repensando estratégias de ensino no processo de aprendizagem. Rev latino-am Enf [Internet]. 1999 Dez [Acesso em 2015 maio 10]; 7(5): 59- 66. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rlae/v7n5/13505.pdf

Jeolás LS, Ferrari RAP. Oficinas de prevenção em um serviço de saúde para adolescentes: espaço de reflexão e de conhecimento compartilhado. Ciênc Saúde Coletiva [Internet]. 2003 [Acesso em 2015 maio 10]; 8(2): 611- 620. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/csc/v8n2/a21v08n2

Castro IRR, Souza TSN, Maldonado LA, Caniné ES, Rotenberg S, Gugelmin SA. A culinária na promoção da alimentação saudável: delineamento e experimentação de método educativo dirigido a adolescentes e a profissionais das redes de saúde e de educação. Rev Nutr [Internet]. 2007 [Acesso em 2015 maio 10]; 20(6): 571-588. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/rn/v20n6/a01v20n6.pdf

Robinson- O’Brien R, Story M, Heim S. Impact of garden-based youth nutrition intervention programs: a review. J Am Diet Assoc [Internet]. 2009 [Acesso em 2015 maio 10]; 109: 273-280. Disponível em: http://www.smmusd.org/foodservices/gardens /ResearchImpactofGBN.pdf

O’Brien SA, Shoemaker CA. An after-school gardening club to promote fruit and vegetable consumption among fourth grade students: the assessment of social cognitive theory constructs. Hort Technology [Internet]. 2006 [Acesso em 2015 maio 10]; 16(1): 24-29. Disponível em: http://horttech.ashspublications.org/content/16/1/24.short

Hermann JR, Parker SP, Brown BJ, Siewe YJ, Denney AB, Walker SJ. After-school gardening improves children’s reported vegetable intake and physical activity. J Nutr Educ Behav [Internet]. 2006 [Acesso em 2015 maio 10]; 38(3): 201-202. Disponível em: http://www.jneb.org/article/S1499-4046(06)00070-4/pdf

Jaime PC, Machado FMS, Westphal MF, Monteiro CA. Educação nutricional e consumo de frutas e hortaliças: ensaio comunitário controlado. Rev Saúde Públ [Internet]. 2007 Fev [Acesso em 2015 maio 10]; 41(1): 154-157. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=s0034-89102007000100021&script=sci_arttext

Castro IRR, Souza TSN, Maldonado LA, Caniné ES, Rotemberg S, Gugelmin SA. A culinária na promoção da alimentação saudável: delineamento e experimentação de método educativo dirigido a adolescentes e a profissionais das redes de saúde e educação [Internet]. 2007 [acesso em 2015 maio 15]. 20(6): 571-578. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732007000600001

Araújo, HMC, Montebello, NP, Botelho, RBA, Zandonadi, RP, Akutsu, RC, Ginani, VC. Métodos e indicadores culinários. In: Araújo, WMC. et al. Alquimia dos alimentos. 2. ed. Brasília: Editora Senac-DF, 2011. cap. 5 (p. 167-196).

Brasil. Ministério da Saúde. Cadernos de atenção básica: Diabetes mellitus [internet]. Brasília: Ministério da saúde, 2006. [Acesso em 2015 maio 15]. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/diabetes_mellitus.PDF

Ginani, VC, Ginani, JS, Botelho, RBA, Zandonadi, RP, Akutsu, RC, Araújo, WMC. Reducing fat content of Brazilian traditional preparations does not alter food acceptance development of a model for fat reduction that conciliates health and culture. J Culinary Sci & Technol. 2010; v. 8:4, p. 229-241.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentos regionais brasileiros / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. 2. ed. Brasília : Ministério da Saúde, 2015. 484 p.

Brasil. Ministério da Saúde. Resolução FNDE/CD nº 32 de 2006. Estabelecimento de normas para execução do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE). Diário Oficial da República Federativa do Brasil. 2006.

Paschoal, AM, Mantovani, MF, Méier, MJ. Percepção da educação permanente, continuada e em serviço para enfermeiros de um hospital de ensino. Rev Esc Enferm USP. 2007; v. 41(3), p.478-484.

BRASIL, Distrito Federal, Secretaria de Saúde, Gerência de Doenças e Agravos não Transmissíveis. Núcleo de Vigilância Epidemiológica de Doenças não Transmissíveis. Promoção da Saúde por meio de mudança de hábitos alimentares e de atividade física em adultos com excesso de peso da comunidade de São Sebastião: relatório de pesquisa Jogo de Cintura. 1 ed. Brasília: Núcleo de Vigilância Epidemiológica de Doenças não Transmissíveis. 2011. 34p.